Kuchnia

ciasta

Zakręcona drożdżówka z serem
Szybki sposób na pyszną drożdżówkę, która utrzymuje swoją świeżość przez cały tydzień.
Czas przygotowania 2 godziny z wyrośnięcia
Porcja na 2 blaszki 35 cm x 25 cm

Składniki:
• 1 ½ kg mąki pszennej
• 1 kostka drożdży świeżych
• 1 kostka margaryny Kasi
• 9 jajek
• 1 ½ szk. cukru
• 2 ½ szk. mleka
Dodatkowo:
• 1kg twarogu sernikowego
• Żółtko
• 2 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania:
1. Mleko podgrzać, masło rozpuścić, drożdże rozkruszyć do naczynia, wsypać 1 łyżkę mąki, jedną łyżeczkę cukru, wlać ½ szk. mleka, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
2. Trzy całe jajka i sześć żółtek utrzeć mikserem z 1 ½ szk. cukru, rozpuszczoną margarynę, dodać letnie mleko cały czas miksując. Do dużej miski wsypujemy mąkę, wlewamy rozczyn i dodajemy masę jajeczną. Ciasto wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
3. Twaróg łączymy z cukrem pudrem oraz z żółtkiem najlepiej chwilę zmiksować mikserem.
4. Po wyrośnięciu ciasto rozwałkowujemy, nakładamy masę twarogową następnie zrolować, pokroić (około 10 cm) i ułożyć na blaszkę pokrojoną częścią do góry.
5. Piec w rozgrzanym piekarniku około 30- 45 minut w 180 °C.
6. Gotowe.
7. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation