Kuchnia

ciasta

Drożdżówki z jagodami i porzeczką

Pyszne sezonowe drożdżówki z jagodami, porzeczkami, polane limonkowym lukrem, dasz się skusić?

14 porcji

60 minut czas przygotowania

Składniki na rozczyn:

• 100 g mleka

• 30 g drożdży świeżych

• 1 łyżka cukru

• 1 łyżka mąki pszennej

Składniki na ciasto:

• 150 g mleka

• 70 g cukru

• 500 g mąki pszennej

• 2 żółtka

• 80 g masła rozpuszczonego

• Szczypta soli



Składniki na nadzienie:

• 320 g porzeczki czerwonej z jagodami

• 25 g cukru

• 25 g skrobi ziemniaczanej

Składniki na lukier:

• 200 g cukru

• 40 g soku z limonki

Sposób przygotowania rozczynu:

1. Wszystkie składniki na rozczyn przekładam do miski, mieszam i odstawiam do wyrośnięcia.



Sposób przygotowania ciasta:

1. Mąkę, sól, cukier wsypuję do miski, wlewam mleko, rozpuszczone masło, wyrośnięty rozczyn, dodaję żółtka i wyrabiam ciasto. Odstawiam na godzinę do wyrośnięcia.

Sposób przygotowania nadzienia:



1. Porzeczki z jagodami przekładam do naczynia, wsypuję cukier oraz skrobię ziemniaczaną, delikatnie mieszam łyżką.

Sposób przygotowania lukru:

1. Cukier blenduję blenderem, przekładam do rondelka, wyciskam sok z limonki i gotuję około 10 minut.



Sposób przygotowania bułek:

1. Ciasto wyrośnięte przekładam na oprószony mąką blat. Ciasto dzielę na 14 części, formuję z niego kule.

2. Każdą kulę ciasta lekko rozpłaszczam dłonią, na środku nakładam czubatą łyżkę nadzienia, zlepiam brzegi, formując podłużne bułeczki.

3. Następnie układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, piekę 15 minut w rozgrzanym piekarniku w 180°C.

4. Po upieczeniu studzę bułeczki, lukruję smarując lukrem.

5. Bułeczki gotowe.

6. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation