Kuchnia

ciasta

Ciasto Biała laguna z orzeszkami
Ciasto bez pieczenia na bazie serka mascarpone z dodatkiem orzeszków, polane czekoladą, które przygotujesz w 30 minut.
Czas przygotowania 30 minut
20 porcji
Forma 24 cm x 24 cm
Składniki:
• 200 g herbatników kakaowych
• 750 g mascarpone
• 600 ml śmietany 36%
• ½ szk. cukru pudru
• 1 puszka masy kajmak
• 100 g orzeszków zmiennych solonych
• ½ szk. mleka
• 80 g czekolady mlecznej
Sposób przygotowania:
1. Dno tortownicy wykładasz namoczonymi w mleku herbatnikami.
2. Do naczynia miksującego przekładasz serki mascarpone, wlewasz śmietanę ( 550 ml), wsypujesz cukier puder i miksujesz około 5 minut.
3. Połowę masy wykładasz na ciastka, przykrywasz pozostałymi ciastkami.
4. Herbatniki smarujesz masą kajmak, układasz pozostałą masę mascarpone.
5. Masę posypujesz orzeszkami.
6. Czekoladę rozpuszczasz ze śmietaną ( 50 ml) i polewasz orzeszki.
7. Ciasto chłodzisz w lodówce 2 godziny.
8. Gotowe.
9. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation