Kuchnia

ciasta

Wenecka Truskawka
Masz ochotę na czekoladę, sięgnij po kawałek ciasta z czekoladą,
Sernik z truskawkami, bez pieczenia aksamitny, rozpływający się w ustach. Zadowoli największych łasuchów.
Forma 24 cm x 24 cm
20 porcji
30 minut czas przygotowania
Składniki:
• 400 g podłużnych biszkoptów
• ½ szk. mleka
• 1 kg twarogu sernikowego
• 660 ml śmietany 30%
• 2 galaretki zielone
• 1 galaretka czerwona
• 160 g czekolady mlecznej
• 3 łyżki żelatyny
• ½ kg truskawek
• ½ szk. cukru pudru
• ½ śmietany 30%

Sposób przygotowania:
1. Biszkopty moczymy w mleku i układamy na dnie tortownicy.
2. Galaretki zielone rozpuszczamy w dwóch szklankach gorącej wody i odstawiamy do całkowitego zgęstnienia. Czerwoną galaretkę rozpuszczamy w jednej szklance gorącej wody i studzimy.
3. Twaróg miksujemy mikserem razem ze śmietaną oraz cukrem pudrem. Dodajemy wcześniej namoczoną w wodzie żelatynę.
4. Masę sernikową dzielimy na połowę, do jednej połowy dodajemy 80 g drobno pokrojonej czekolady a do drugiej pokrojoną w kostkę zieloną galaretkę, Delikatnie obie masy mieszamy łyżką.
5. Masę z czekoladą wykładamy na biszkopty.
6. Na masie układamy następną warstwę z pozostałych biszkoptów.
7. Ponownie wykładamy masę tym razem z zieloną galaretkę i układamy wokół formy pokrojone w plasterki truskawki a w środek masy utykamy całe truskawki.
8. W szczeliny wokół truskawek wlewamy trochę czerwonej galaretki.
9. 80 g czekolady rozpuszczamy razem ze śmietaną, studzimy i polewamy wierzch ciasta.
10. Chłodzimy w lodówce dwie godziny.
11. Ciasto gotowe.
12. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation