Kuchnia

Dieta

Pizza z szałwiowym pesto

Składniki na szałwiowe pesto

100 gramów tartych migdałów
garść świeżej szałwii (można dać mniej, jeśli lubisz mniej intensywny zapach i smak, można też dodawac jej po trochę i sprawdzać, czy smak nam odpowiada)
3 łyżki oliwy z oliwek
szczypta soli



Wykonanie

Migdały podprażyć kilka minut na patelni. Szałwię posiekać i wrzucić do blendera, dodać migdały i oliwę. Miksować kilka minut aż wszystkie składniki się połączą.
Pesto można przechowywać w lodówce w słoiczku kilka dni.
Jest to także świetny dodatek do zapiekanek.

Być może to tylko zbieg okoliczności, ale po zjedzeniu pizzy z szałwiowym pesto, moje przeziębienie zniknęło, choć męczyłam się 2 tygodnie!.
Tak więc, nie tylko smakuje, ale i leczy:)

Składniki na nadzienie (2 porcje)

2 szklanki pokrojonej w kostkę dyni
1/2 cebuli
1 łyżka oliwy z oliwek
sól i świeży pieprz do smaku
szynka prosciuto albo zwykła szynka lub inna wędlina

Wykonanie:

Dynię obieramy i kroimy na małe kawałki, około 1cm x 1cm. Cebulę kroimy, tak jak lubicie. Rozgrzewamy patelnię, podsmażamy cebulkę, dodajemy dynię i smażymy, aż będzie miękka, ale nie powinna się rozpadać. Doprawiamy solą i świeżym pieprzem.

CIASTO NA PIZZĘ

6 czubatych łyżek otrębów owsianych bezglutenowych(mogą być płatki, ale trzeba je zmielić delikatnie na mniejsze kawałki (nie na mąką))
1/4 paczki drożdży
2 jajka
1 paczka białego chudego sera (200 gramów)
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki suszonego tymianku

Wykonanie

Do miski wkładamy otręby, dodajemy rozgnieciony lekko widelcem biały ser, jajka i przyprawy, dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Można zmiksować ciasto mikserem. Wykładamy je na papier do pieczenia, aby sobie pomóc, można zwilżyć łyżkę wodą. Pieczemy około 20-25 minut w temp. 180 stopni.

Kiedy ciasto się upiecze, smarujemy je szałwiowym pesto około 1 dużej łyżki. Jeśli “smarowidełka” włożymy za dużo, pizza może być gorzkawa. Nakładamy dynię i dodajemy szynkę. Pieczemy całość jeszcze 15 minut w temp. 180 stopni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation