Kuchnia

Dieta

ciasto z bananem i cukinią :)

Porcja 147 kcal (wersja z erytrolem)
2 duże jajka
1 łyżka pasty z wanilii (ja użyłam Madagascar Bourbon)
1 niedojrzały banan
125 g mąki owsianej
2 łyżki erytrolu (lub 2 łyżki ksylitolu 33 kcal 1 łyżka)
45 g kakao
1 i 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
2 szklanki cukinii (ze skórką) startej na drobnych oczkach
1 łyżka kremowego masła orzechowego (najlepszej jakości 100% orzechów)
posiekane orzechy laskowe do posypania
1/2 80 g czekolady do rozpuszczania (70% kakao) do polania ciasta + 1 łyżeczka oleju kokosowego
Wykonanie
Nagrzej piekarnik do 170 stopni. Blachę wyłóż papierem do pieczenia lub spryskaj sprayem do pieczenia. W dużej misce wymieszaj jajka, banana, ekstrakt z wanilii i pozostaw na 5 minut. Do osobnej miski dodaj przesianą mąkę wraz z kakao, erytrolem, sodą i solą. Koniecznie upewnij się, czy nie pozostały jakieś grudki.
Bardzo delikatnie połącz suche i mokre składniki, nie miksuj. Na koniec dodaj startą cukinię, a także masło orzechowe i wylej wykonaną masę na blaszkę, wyrównując ją szpatułką.
Ciasto piecz przez około 30-35 minut. Na sam koniec polej ciasto rozpuszczoną czekoladą i posyp orzechami laskowymi lub innymi dodatkami, które wybierzesz.
Ciasto możesz przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku przez dwa dni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation