Kuchnia

ciasta

5. Pączki
Takich pączków jeszcze nie jedliście, puszyste, delikatne ciasto drożdżowe z nadzieniem z powideł śliwkowych. Szybki sposób i bardzo prosty, idealne na tłusty czwartek.
32 porcji
50 minut czas przygotowania
Składniki na rozczyn:
• 50 g drożdży
• 1 łyżka cukru
• 1 łyżka mąki
• 100 ml mleka
Składniki na ciasto:
• 70 g cukru
• 100 ml mleka
• 4 żółtka
• 80 g masła
• 500 g mąki pszennej
• Szczypta soli
• 2 łyżki spirytusu
Składniki dodatkowe:
• 200 g powideł śliwkowych
• Cukier puder do posypki
Sposób przygotowania:
1. Meko lekko podgrzewam i wszystkie składnik na rozczyn łączę ze sobą, mieszając żeby nie powstały grudki i odstawiam do wyrośnięcia.
2. Mąkę, sól wsypuje do większej miski, wbijam żółtka, wlewam rozpuszczone z cukrem, ostudzone masło, pozostałe mleko, spirytus i wyrośnięty rozczyn. Wyrabiam ciasto i odstawiam do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
3. Następnie ciasto wykładam na blat oprószony mąką i rozwałkowuje ciasto grubości 1, 5 cm. Wycinam kółka i na środku umieszczam po łyżeczce powideł.
4. Zwijam ciasto do góry, zlepiam brzegi tak żeby powstały nam okrągłe kule.
5. Smażę na rozgrzanym oleju z każdej strony.
6. Przed podaniem posypuję cukrem pudrem.
7. Gotowe.
8. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation