Kuchnia

*** croissanty i ...

Pampuchy (parowańce)

Składniki:

3,5 szklanki mąki pszennej
50g drożdży
szklanka letniego mleka (użyłam koziego)
2 łyżki cukru
2 łyżki oleju
szczypta soli



Wykonanie:

Z drożdży, mleka, cukru i 2 łyżek mąki zrobić zaczyn. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia.

Wyrośnięty zaczyn dodać do reszty mąki, oleju i szczypty soli. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto (około 10 minut). Odrywać po kawałku ciasta, formować kulkę, układać na papierze do pieczenia wysmarowanym olejem, lekko spłaszczyć. Bułeczki przykryć i odstawić do wyrośnięcia.

Wyrośnięte bułeczki wkładać do naczynia do gotowania na parze*, parować około 8 minut.



*ja parowałam na wkładce go garnka do gotowania na parze, ale Majanka podaje fajny pomysł parowania na gazie lub tetrze zawiązanej na krawędziach garnka.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation