Kuchnia

sałatki

Orientalna sałatka jarzynowa
1,5 szklanki ryżu (brązowego, białego lub mieszanego)

1 bakłażan

1 cukinia zielona

1 cukinia żółta

3 marchewki

1 czerwona papryka

2 pietruszki

kawałek selera

5 cm kawałek imbiru

garść małych cebulek

2 łyżki sosu sojowego

1 ząbek czosnku

pęczek kolendry

4 łyżki oliwy

1 łyżka miodu

1 łyżka oleju sezamowego (opcjonalnie)

sezam

Wszystkie warzywa dokładnie umyj. Obierz imbir, cebulki, marchewki, selera i pietruszki, paprykę pozbaw nasionek ze środka. Wszystkie warzywa przekrój wzdłuż i ułóż ciasto na blasze wyłożonej papierem do pieczenia wnętrzem do góry (oprócz papryki, której skóra powinna leżeć skórką do góry). Polej je obficie oliwą i wstaw do piekarnika nagrzanego do 210 stopni i piecz przez ok. 40 minut. powinny dobrze odparować z wody, a nawet troszkę się przypalić. W międzyczasie ugotuj ryż na sypko wg instrukcji na opakowaniu.

Za pomocą łyżki obierz wydrąż miąższ z bakłażana, paprykę obierz ze skóry. Wszystkie warzywa (oprócz imbiru i cebulek) posiekaj na desce na drobniuteńkie kawałki. Dodaj je do ryżu razem z całymi cebulkami.

W blenderze umieść upieczony imbir, miód, kolendrę, czosnek, sos sojowy, olej sezamowy i oliwę. Zmiel wszystko na gładki sos. Dodaj go do ryżu z warzywami i wszystko dokładnie wymieszaj. Miskę owiń folią i schowaj do lodówki na przynajmniej godzinę, aby smaki dokładnie się przegryzły.

Podawaj w temperaturze pokojowej, posypane świeżą kolendrą i sezamem.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation