Kuchnia

sałatki

Orientalna Sałatka Ryżowa z Kurczakiem i Rodzynkami

Składniki:
200 g białego ryżu Basmati
6 łyżek drobnych rodzynek
garść posiekanej natki pietruszki
70 g orzeszków włoskich
mięso z 1 dużego lub 2 małych, upieczonych udek kurczaka wraz ze skórą (oczywiście najlepiej użyć domowych, ale można również skorzystać ze sklepowego rożna)
Sos
2 łyżeczki kurkumy,
skórka otarta z cytryny (tylko żółta warstwa, biała jest gorzka)
łyżka soku z cytryny
odrobina curry
pół szklanki majonezu
sól morska i świeżo zmielony pieprz
Wykonanie

Rodzynki zalać wrzątkiem, odstawić na kilka minut. Odcedzić na sitku.
Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, przelać zimną wodą, wystudzić. Wymieszać z rodzynkami, posiekaną natką pietruszki i z grubsza pokrojonymi orzechami włoskimi.
Kurczaka wraz ze skórą pokroić na cząstki. Dodać do sałatki.
Składniki sosu rozmieszać w kubeczku. Tuż przed podaniem polać sałatkę.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation