Kuchnia

sałatki

SAŁATKA Z KARMELIZOWANYCH BURACZKÓW I AWOKADO

SKŁADNIKI na 2 porcje
SAŁATKA
2 nieduże buraki
1 awokado
50 g sera sera pleśniowego (Gorgonzola, Lazur, Brie)
4 łyżki pestek dyni
1 łyzka miodu
1 łyżka kremu lub octu balsamicznego
1 łyżka klarowanego masła
WINEGRET
1 łyżeczka musztardy miodowej
1 łyżeczka musztardy ziarnistej (polecam taką)
2 łyżki soku z cytryny
4-5 łyżek oliwy
sól morska
świeżo zmielony czarny pieprz
WYKONANIE
Buraczki myjemy, każdy oddzielnie zawijamy w folię aluminiową i w niewielkich dstępach układamy na blaszce. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200ºC bez termoobiegu przez około 1 godzinę (lub krócej w zależności od wielkości buraków) lub do momentu, aż wbity widelec z łatwością zagłębi się w miąższu. Upieczone buraki wyjmujemy z folii, zostawiamy do lekkiego przestygnięcia, następnie kroimy w kostkę i przekładamy do miseczki.
Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę klarowanego masła, dodajemy 1 łyżkę miodu i 1 łyżkę kremu balsamicznego. Mieszamy i dodajemy pokrojone buraczki. Doprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Smażymy mieszjąc, aż buraczki ze wszystkich stron pokryją się glazurą. Przekładamy do salaterki.
Awokado kroimy w kostkę i dodajemy do buraczków. Posypujemy szczyptą soli i pieprzu, skrapiamy sokiem z cytryny.
Na suchej patelni prażymy pestki dyni, aż zaczną pachnieć i lekko się przyrumienią.
Ser kroimy w drobniutką kosteczkę i rozkładamy na sałatce. Posypujemy pestkami dyni.
W miseczce mieszmy dwa rodzaje musztardy. Dodajemy sok z cytryny, sól i pieprz do smaku. Łyżka po łyżce wlewamy oliwę za każdym razem energicznie mieszając do połączenia składników (powinniśmy otrzymać gęsty i jednolity sos). Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku. Polewamy sałatkę.
Podajemy od razu lub schładzamy w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation