Kuchnia

sałatki

Carpaccio z buraczków

2-3 nieduże buraki okrągłe
ok. 100g sera typu feta (użyłam sałatkowego w kostce)
2-3 łyżki pestek dyni
dwie garście rukoli
oliwa
sos z octu balsamicznego
sól, pieprz do smaku






Buraki ugotować w osolonej wodzie – ok. 1 h od momentu zagotowania, wyjąć z wody i przepłukać lodowatą wodą z kranu, wstawić do lodówki na 1 godzinę. Obrać ze skóry (powinna łatwo dawać zeskrobać się nożykiem) i pokroić w cieniutkie plasterki (ok. 1 mm grubości).

Plasterki rozłożyć na dużym lub mniejszych talerzach tak, by na siebie zachodziły, następnie skropić je oliwą i sosem balsamicznym, oprószyć solą i świeżo mielonym pieprzem. Na środku ułożyć rukolę, a ser pokruszyć dookoła niej, całość posypać niewielką ilością pestek dyni podprażonych na suchej patelni.

Podawać od razu lub schłodzić w lodówce do czasu podania.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation