Kuchnia

sałatki

Sałatka na krakersach


Składniki :

18 sztuk krakersów

1 puszka szprotek w sosie pomidorowym ( 200g )

3 jajka

50g żółtego sera

ok. 5 łyżek majonezu

sól, pieprz

czerwona papryka w proszku

szczypiorek do posypania 



Sposób przygotowania :

Ser trzemy na tarce o drobnych oczkach, dodajemy 3 łyżki majonezu i mieszamy.

Jajka gotujemy na twardo.

Białka trzemy na tarce, dodajemy 2 łyżki majonezu, odrobinę soli i mieszamy.

Żółtka również ucieramy na tarce i odkładamy do posypania wierzchu sałatki.

Szprotki w sosie pomidorowym mieszamy widelcem razem z pieprzem i papryką w proszku.

Szczypiorek drobno siekamy.



Na talerzu układamy obok siebie, w kształt kwadratu, 6 krakersów, wykładamy masę serową i wyrównujemy. Przykrywamy następną warstwą krakersów. Następnie wykładamy masę rybną. Przykrywamy ostatnią warstwą krakersów. Na krakersy wykładamy warstwę pasty z białek i wyrównujemy. Całość pokrywamy warstwą z rozkruszonych żółtek. Wierzch posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

Odstawiamy na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na całą noc do lodówki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation