Kuchnia

sałatki

Sałatka z karmelizowanymi gruszkami i serem pleśniowym
Składniki:
opakowanie świeżego szpinaku
4 gruszki
pół kostki masła (100 g)
200 g sera pleśniowego
pół szklanki orzechów włoskich
4 łyżki białego octu winnego
3 łyżki cukru trzcinowego

Wykonanie:

Szpinak myjemy, osuszamy i wykładamy na naczynie, w którym będziemy podawać sałatkę.

Odrobinę skrapiamy oliwą z oliwek.

Gruszki obieramy, kroimy na szóstki lub ósemki, pozbywamy się gniazd nasiennych.

Do rondelka wsypujemy cukier i podgrzewamy go na małym ogniu do skarmelizowania się, jednak stale pilnujemy, by się nie przypalił.

Dodajemy masło. Gdy tłuszcz się rozpuści wlewamy ocet. Łączenie się wszystkich składników powodują dosyć gwałtowną reakcję.

Całość mieszamy. Gdy w masie nie będzie grudek nierozpuszczonego cukru dodajemy gruszki i orzechy. Gotujemy na wolnym ogniu przez ok 5 do 10 minut od czasu do czasu mieszając składniki.

Gruszki studzimy. Gdy osiągną temperaturę pokojową lub nieznacznie wyższą, równomiernie je rozkładamy na liściach szpinaku i polewamy wg uznania płynem jaki zebrał się w rondelku.

Całość posypujemy skruszonym serem pleśniowym i jemy :)

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation