Kuchnia

sałatki

Sałatka śledziowa na pumperniklu (szuba):
3 ugotowane średnie buraki
3 ugotowane średnie marchewki
3 ugotowane średnie ziemniaki
4 ugotowane na twardo jajka
4 płaty śledzi w słonej zalewie
2 cebule szalotki
mleko do namoczenia śledzi
1/3 szklanki oleju
1 duży słoik majonezu (u mnie Majonez Kielecki)
ok. 8 plastrów pumpernikla
szczypiorek do dekoracji
sól morska
Śledzie dokładnie płuczemy w zimnej wodzie. Następnie namaczamy w mleku przez ok. 3-4 godziny lub dłużej. Po tym czasie śledzie opłukujemy z mleka, kroimy w kostkę i zalewamy olejem na ok. pół godziny. Szalotki kroimy w drobną kostkę. Odcedzamy śledzie, mieszamy z cebulą. Na tarce jarzynowej ścieramy osobno: ugotowane ziemniaki, ugotowane buraki, ugotowaną marchewkę i ugotowane jajka. Sałatkę możemy układać warstwowo w małych miseczkach, szklankach lub dużych kieliszkach – wybierzmy naczynie, które rozmiarowo odpowiadać będzie jednej porcji. Naczynie w którym będziemy układać sałatkę (u mnie maleńkie garnuszki) przykładamy do pumpernikla i nożem wycinamy kształt podstawy. Wykładamy całe naczynie folią spożywczą. Następnie budujemy sałatkę.
Na dno naczynia wsypujemy warstwę (1-2 łyżki) startych jajek. Delikatnie je solimy, lekko uklepujemy i smarujemy cienką warstwą majonezu. Układamy warstwę startej marchewki – delikatnie solimy, uklepujemy i smarujemy cienką warstwą majonezu. Następnie układamy warstwę buraków – także solimy i smarujemy warstwą majonezu. Układamy warstwę ziemniaków – solimy i smarujemy majonezem. Na wierzchu układamy cienką warstwę śledzi (już nie solimy) i przyciskamy pumperniklem. Chłodzimy w lodówce. Przed podaniem przykładamy do każdej sałatki talerzyk i szybkim ruchem odwracamy do góry dnem. Zdejmujemy folię. Dekorujemy szczypiorkiem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation