Kuchnia

sałatki

SAŁATKA Z SELERA I ORZECHÓW

SKŁADNIKI:
jeden (średniej wielkości) seler
ok. 100 g rodzynek
2 niewielkie jabłka
ok. 50 g orzechów włoskich
ok. 50 g migdałów (w płatkach)
2 cytryny
olej
cukier

Rodzynki przełożyć do miski, zalać ciepłą wodą i odstawić do namoczenia. Seler obrać i zetrzeć na tarce o średnich oczkach (ja używam szatkownicy, więc starcie selera zajmuje mi dosłownie chwilę). Przełożyć do miski i zalać jedną- dwiema łyżkami oleju. Wymieszać. Na tej samej tarce zetrzeć obrane jabłka. Cytryny wycisnąć i zalać jabłka wyciśniętym sokiem (proponuję najpierw wycisnąć sok z 1,5 cytyny, a później ewentualnie dodać jej więcej). Jabłka wymieszać z selerem, dodać płatki migdałowe, orzechy włoskie i odciśnięte rodzynki. Doprawić cukrem (1-2 łyżeczki, w zależności od tego, jak bardzo kwaśne są jabłka). Całość dokładnie wymieszać (w razie konieczności dodać więcej oleju, cukru lub soku z cytryny). Odstawić do przegryzienia smaków.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation