Kuchnia
pieczywo
Arabskie bułeczki nadziewane halloumi - przepisy kulinarne - MniamMniam.pl
Ciasto:
1 1/2 lyzeczki suchych drozdzy
1/4 lyzeczki cukru
1 szklanka cieplej wody
3 szklanki maki
1/4 lyzeczki soli
1/2 szklanki mleka w proszku (pelnego)
1 jajko
1/2 szklanki oleju
Nadzienie:
200 g sera halloumi
70-80g lagodnego, miekkiego sera zoltego (ja uzywam dojrzalego sera mozzarella, ale mozna uzyc inny)
4 lyzki drobno posiekanej natki pietruszki
1 lyzeczka posiekanego swiezego oregano
4 lyzki nasion sezamu
2 lyzki czarnuszki (ja uzywam czarnego sezamu)
oliwa z oliwek
Zajrzyj do Mniamowego sklepu
Zestaw 3 uniwersalnych misek z przykrywkami - 417-469 - Wilton
Komentarze: 8 tylko: 68,97 zł 77,97 zł
Pisak (dekorator) do ciast i deserów - Swift
Komentarze: 4 tylko: 23,90 zł
Szpachla do wygładzania lukru plastycznego - 1907-1016 – Wilton
Komentarze: 3 tylko: 38,99 zł
Drozdze, cukier rozpuscic w wodzie, zostawic na 5 minut az zacznie babelkowac.
Make wymieszac z mlekiem w proszku, dodac jajko i olej, wymieszac, wlac zaczyn i wyrobic miekkie, elastyczne ciasto. Przykryc i zostawic do wyrosniecia na okolo 1 godzine.
Dla posiadaczy maszyny do pieczenia chleba - skladniki wrzucic do maszyny zgodnie z instrukcja, wyrobic w cyku "dough".
Nadzienie:
Oplukac ser halloumi w zimnej wodzie, dobrze osuszyc i zetrzec na grubej tarce, mozzarelle zetrzec na drobnej tarce, wymieszac z ziolami.
Rozgrzac piekarnik do 245ºC. Sezam i czarnuszke wymieszac razem. Wlac troche oliw do malej miseczki.
Ciasto przelozyc na stolnice. Podzielic na 30 rownych czesci, troche wiekszyczh od orzecha wloskiego. Ja dziele calosc na 6 rownych czesci a potem kazda na 5 :)
Kuleczki rozplaszczac na maly placuszek, nadziewac 1 lyzka sera, zlepiac w sakiewki, delikatnie zamaczac w oliwe, potem w nasionkach i ukladac jedna przy drugiej, zlepieniem do dolu w wysmarowanej oliwa ceramicznej lub szklane formie o srednicy 30cm. Lekko skropic oliwa i piec az do zrumienienia, okolo 20 minut.
Buleczki nie rosna po raz drugi w formie, sa pieczone od razu!
Mniamowicze nie byliby mniamowiczami gdyby nie sprobowali swoich pysznych wariacji na temat :) I tak z wielkim sukcesem eposka nadziala buleczki pieczarkami, tarta feta i siekana zielona pietuszka... a kkkarla - pieczarkami, kapusta kiszona, cebulka i suszonymi grzybami..
MA==