Kuchnia

mieso wieprzowe

mielone mięso zapiekane z cebulą

składniki

1/8 i śmietany
1/2 i wody mineralnej
4 łyżki tartej bułki
4 cebule
2 łyżki masła i sól
300 g mielonego mięsa
czarny pieprz
sposób przygotowania

1 wymieszać śmietanę, wodę mine­ralną i tartą bułkę i odstawić na chwilę.
2obraną cebulę pokroić w krążki. masło powoli roztopić, cebulę pod-dusić do zeszklenia i posolić.
3 mielone mięso wymieszać z tartą bułką, doprawić do smaku solą i pieprzem. dno formy pokryć plas­terkami cebuli. na cebuli ułożyć warstwę masy mięsnej, powierz­chnię wygładzić, na wierzchu ułożyć następną warstwę cebuli.
4 formę przykryć i piec w piekarniku. 10 minut przed końcem pieczenia zdjąć pokrywkę.

rada:gorące kromki chleba posmarować ma­słem i ułożyć po bokach formy. można je też położyć na wierzch potrawy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation