Kuchnia

SERNIKI I SERNICZKI

Sernik na zimno na serkach homogenizowanych lub jogurcie

Składniki na spód:

biszkopty (podłużne lub okrągłe)
Tortownicę o średnicy 24 - 25 cm uszczelnić folią aluminiową. Biszkopty ułożyć na spodzie tortownicy.

Masa serowa:

700 g waniliowego serka homogenizowanego (typu 'Danio') lub gęstego jogurtu waniliowego
250 ml śmietany kremówki
4 łyżki cukru pudru
2 czubate łyżki żelatyny
400 g truskawek + do dekoracji
Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder, krótko ubijając. Stopniowo dodawać serek/jogurt cały czas miksując. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, lekko przestudzić i wlać do masy serowej miksując na najwyższych obrotach.

Na biszkoptach w tortownicy poukładać truskawki (jeśli są duże - przepołowić), wylać masę serową. Włożyć do lodówki do stężenia. Przed podaniem udekorować truskawkami (na wierzch można również wylać galaretkę ).

Smacznego :)

* sernik na zdjęciu zrobiony jest z połowy składników na masę serową w tortownicy o średnicy 20 cm

http://www.mojewypieki.com/przepis/sernik-na-zimno-na-serkach-homogenizowanych-lub-jogurcie
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation