Kuchnia

zupy

Zupa z kurek

3 spore garście kurek (około 1/2 kg)
1 średniej wielkości cebula
6 szklanek warzywnego bulionu
3 średniej wielkości ziemniaki
1/2 szklanki makaronu orzo (można zastąpić innym, bardzo drobnym makaronem)
2 łyżki oleju
1 łyżka masła
1/2 szklanki kwaśnej śmietany (co najmniej 18%)
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
2 łyżki drobno posiekanego koperku
Przepis



Kurki oczyść, szybko opłucz pod strumieniem zimnej wody. Odsącz na cedzaku.
Cebulę pokrój na drobną kostkę.
Obrane ziemniaki pokrój na kostkę o boku około 1 cm.
Na patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę, lekko posól i smaż na średnim ogniu cały czas mieszając, aż się zacznie szklić (zajmie Ci to około 2-3 minuty).
Do cebuli dodaj kurki i smaż na dużym ogniu, często mieszając. Na początku z kurek wydzieli się sporo płynu, który należy odparować.
Kiedy na patelni nie będzie już płynu, a kurki zaczną się przyrumieniać na brzegach, dodaj do nich masło, wymieszaj, smaż przez pół minuty.
Kurki z cebulą dodaj do gorącego bulionu. Do garnka dodaj też ziemniaki. Doprowadź do wrzenia i gotuj do całkowitej miękkości ziemniaków i makaronu (3-4 minuty).
Dodaj makaron i gotuj do jego miękkości (4-5 minut).
Do śmietany wlej kilka łyżek gorącej zupy, wymieszaj. Tak przygotowaną śmietanę wlej do gotującej się zupy, wymieszaj, zmniejsz ogień i powoli doprowadź do lekkiego wrzenia. Zgaś ogień.
Do zupy dodaj natkę i koperek, wymieszaj, przykryj, odstaw na 2-3 minuty, by smaki się połączyły.
Zupę podawaj tak, jak chcesz. Ja zawsze do zupy podaję pieczywo (nawet jak jest z ziemniakami i makaronem). Ale pycha!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation