Kuchnia

zupy

Zupa perłowa Graubünden (niem. Graubünden Gerstensuppe) | Picantecooking

porcje:
Składniki

1 mała cebula, drobno posiekać
1 por, drobno posiekać
1 mała marchewka, obrać, drobno pokroić
1 mały kawałek kapusty włoskiej, drobno posiekać (u mnie 1/6 średniej główki kapusty)
1 mały kawałek korzenia selera, obrać, drobno pokroić (u mnie 1/4 średniej główki selera)
1 stołowa łyżka masła
25 g dojrzewającej wołowiny, pokroić w kostkę (u mnie bresaola)
1 kawałek wędzonej szynki lub boczku, pokroić w kostkę (u mnie 50 gramów)
50 g kaszy perłowej, umyć
1 l 625 ml bulionu warzywnego lub mięsnego
125 ml śmietanki 30%
Szczypta gałki muszkatołowej
1 pęczek cienkiego szczypiorku, drobno posiekać
Sól i grubo zmielony czarny pieprz do smaku
1) W garnku z grubym dnem, na średnim ogniu, rozpuścić masło. Dodać warzywa, kaszę perłową, dojrzewające mięso i szynkę lub boczek. Posolić do smaku i dusić, często mieszając, aż cebula stanie się przezroczysta.


2) Dodać bulion,
nieszczelnie przykryć garnek pokrywką i gotować na najmniejszym ogniu przez około 1,5 godziny, aż kasza perłowa będzie gotowa.

3) Dodać śmietankę, gałkę muszkatołową, czarny pieprz i sól w razie potrzeby. Ponownie doprowadzić do wrzenia i zdjąć z ognia.

.Zupę perłową podawać z posiekanym szczypiorkiem.

Mnie i moim bliskim smakowało również z łyżką nietłustej śmietany.

German_barley_soup7.jpg
Smacznego!

German_barley_soup13.jpg
ZOBACZ TAKŻE
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation