Kuchnia

zupy

Karmuszka czyli zupa gulaszowa z Warmii i Mazur

SKŁADNIKI (4-6 porcji):

500g mięsa wieprzowego np. z szynki, łopatki,
150g wędzonego boczku,
2 cebule,
200g białej kapusty,
2 marchewki,
Kawałek selera,
150g suchej fasoli,
100g koncentratu pomidorowego,
100g śmietany 18%,
1 łyżka mąki,
2 liście laurowe,
3 ziela angielskie,
1 łyżeczka majeranku,
Sól,
Pieprz,
Smalec do smażenia,
2l wody,
PRZYGOTOWANIE:

Fasolę moczymy w zimnej wodzie przez noc. Następnego dnia gotujemy ją do miękkości.

Mięso kroimy w większą kostkę. Warzywa obieramy. Cebule kroimy w małą kostkę, marchewkę w talarki, a selera w kostkę. Kapustę szatkujemy. Boczek drobno kroimy.

Na patelni obsmażamy mięso na rumiano z każdej strony.

W garnku rozgrzewamy odrobinę smalcu. Dodajemy boczek i smażymy go kilka minut aż wytopi się z niego jak najwięcej tłuszczu. Wówczas dodajemy cebule i smażymy kilka minut. Dodajemy wszystkie warzywa i smażymy 3 minuty często mieszając. Dodajemy mięso, liście laurowe i ziela angielskie i całość zalewamy wodą. Zagotowujemy. Zupę gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 1 godzinę.

Po tym czasie dodajemy koncentrat, majeranek i fasolę. Zupę ponownie zagotowujemy i zagęszczamy mąką rozrobioną w małej ilości wody.

Śmietanę hartujemy chochlą gorącego wywaru i dodajemy do zupy. Zupę zdejmuje z ognia.

Zupę podajemy z pieczywem.

Życzę smacznego 🙂

Uwaga:
1) Możemy zamiennie użyć fasoli z puszki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation