Kuchnia

zupy

Zupa krem z pietruszki

Składniki
750 g korzenia pietruszki
2-3 łyżki masła
odrobina soli
pól litra mleka (może też być mleko roślinne, a w ostateczności woda)
litr bulionu warzywnego lub wody
sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku
Wykonanie
Pietruszkę obierz i pokrój w kostkę - może być grubsza.
W garnku z grubym dnem rozpuść masło i delikatnie go posól, dodaj pietruszkę i smaż na małym ogniu przez około 15-20 minut - aż pietruszka nabierze delikatnie brązowego koloru i zacznie słodko pachnieć.
Po tym czasie wlej mleko i gotuj pietruszkę na małym ogniu aż zmięknie - zależnie od wielkości kostki zajmie to około 20 minut.
Gdy pietruszka będzie miękka dodaj do garnka litr bulionu warzywnego i całość zagotuj.
Zupę zmiksuj dokładnie w mikserze kielichowym, albo ręcznym blenderem.
Dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Zupę możesz podać z podprażonymi migdałami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation