Kuchnia

zupy

Rosyjska zupa kapuściana

Składniki
tacka włoszczyzny
2 udka kurczaka
2-3 parówki lub 1 laska kiełbasy, np. myśliwskiej
300 g kiszonej kapusty
3-4 ziemniaki
nać pietruszki
3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
2 listki laurowe
2 ziarenka ziela angielskiego
szczypta cukru
sól, pieprz
majeranek, tymianek

1. Włoszczyznę z tacki obieramy, oczyszczamy i umieszczamy w garnku razem z oczyszczonymi udkami, zielem angielskim i listkami laurowymi. Zalewamy 2,5 l wody. Po ok. 10 minutach dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, solimy całość i gotujemy pod przykryciem.

2. Szatkujemy kapustę, kroimy parówki. Dodajemy do zupy, gdy mięso z udek będzie ugotowane, a warzywa miękkie. Rozprowadzamy w zupie trzy-cztery łyżki koncentratu, doprawiamy całość, mieszamy. Gotujemy jeszcze ok. 10 minut. Przed podaniem posypujemy zupę natką. Możemy oddzielić mięso od kości i wyłożyć mięsne kawałki na talerze.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation