Kuchnia

zupy

: Ślepe ryby - zapomniana zupa z wielkopolski

Ślepe ryby
200g marchwi
50g pora
100g selera
100g pietruszki

100g cebuli cukrowej
50g masła (w wersji wegańskiej użyj tylko oleju)
30g oleju rzepakowego nierafinowanego

1 kg ziemniaków typ kulinarny C
1 liść laurowy
kilka ziaren ziela angielskiego
łyżeczka ziaren pieprzu
sól do smaku
ok 1 łyżeczki majeranku (do smaku)

olej lubczykowy:
100ml oleju rzepakowego nierafinowanego
pęczek lubczyku

grzanki czosnkowe:
kawałek bagietki
olej rzepakowy nierafinowany
2 ząbki czosnku

Marchew, pora, seler i pietruszkę umyj i zetrzyj na grubej tarce.
Przygotuj olej lubczykowy: podgrzej olej do temperatury 70°C, dodaj lubczyk i podgrzewaj przez kwadrans utrzymując temperaturę, potem zmiksuj całość blenderem i przecedź przez gęste metalowe sitko
Przygotuj grzanki czosnkowe: obierz i zetrzyj na tarce czosnek, bagietkę pokrój na kromki, potem w kostkę. Na rozgrzanym oleju zeszklij czosnek i dodaj kostkę z bagietki, przesmażaj na niewielkim ogniu, aż grzanki wyschną i nieco się zarumienią. Do ich przygotowania można wykorzystać czerstwą bagietkę.

Cebulę pokrój w kostkę, przełóż do szerokiego garnka i zeszklij na maśle z olejem, dodaj starte na tarce warzywa i przesmażaj aż staną się miękkie. Dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, liść laurowy, ziele angielskie i pieprz. Przesmaż razem przez chwilę, potem zalej wodą tak, by przykryła wszystkie warzywa. Gotuj do miękkości ziemniaków, ok 15 minut. Wyjmij liść laurowy i ziele angielskie (jeśli znajdziesz), zupę zmiksuj na gładko blenderem. Gdyby była zbyt gęsta, dodaj ciut gorącej wody. Dopraw zupę dość szczodrze majerankiem, podawaj z olejem lubczykowym i grzankami czosnkowymi.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation