Kuchnia

zupy

Kapustnica

składniki:
ok. 0,5 kg kiszonej kapusty
ok. 300 g wędzonych żeberek lub wędzonego surowego boczku
pętko dobrej kiełbasy
1 ząbek czosnku
1 cebula
kilka suszonych grzybów
6-8 szt. suszonych wędzonych śliwek
kilka ziaren ziela angielskiego
2-3 liście laurowe
2 łyżeczki papryki wędzonej
2 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 łyżeczki mielonego kminku
czarny pieprz
olej do podsmażenia cebuli (2łyżki)
ew. śmietana do podania
Przygotowanie:
Grzyby moczymy kilka godzin.
W dużym garnku zalewamy wodą żeberka i/lub boczek, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy moc palnika i gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 30-40 minut.
Kapustę odciskamy z wody, którą zostawiamy, dolejemy ją do zupy. Chyba, że nie lubimy aż tak kwaśnej :) Kapusty nie płuczemy, siekamy i wrzucamy do się wywaru. Gotujemy przez ok. 40 minut.
Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy posiekaną cebulę razem z pokrojoną w krążki kiełbasą. Pod koniec dodajemy zmiażdżony ząbek czosnku. Przekładamy do gotującej się kapusty.
Do garnka z zupą dodajemy grzyby i suszone śliwki. Gotujemy ok. 30-40 minut.
Doprawiamy pieprzem, wędzoną i słodką papryką oraz mielonym kminkiem. Soli raczej nie trzeba, bo słona sama w sobie jest kapusta.
Zupę można podać z kleksem gęstej śmietany i obowiązkowo z pajdą dobrego chleba.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation