Kuchnia

zupy

: Zupa porowa na drobiowych sercach i wątróbce

500g kurzych serduszek
500g tychże wątróbek
2 marchewki
1 pietruszka
1 duży/2 mniejsze pory
2 nieduże ziemniaki
niewielki kawałek korzenia selera
seler naciowy
nać pietruszki
kopiasta łyżeczka posiekanego koperku
przyprawa warzywna
sól, pieprz


Serduszka kroimy na połowy i pozbywamy się z nich pozostałych skrzepów krwi i tłuszczu.
Wątróbkę płuczemy w zimnej wodzie, większe kawałki kroimy na pół i wycinamy z niej ewentualne włókna.
Przekładamy wszystko do garnka.
Zalewamy zimną wodą, wlewając mniej więcej drugie tyle ponad, co mięsa i wsypujemy około dwóch łyżeczek soli.
Po zagotowaniu wody zbieramy brunatną szumowinę i zmniejszamy gaz do minimum.

I serduszka i wątróbki powinny być już lekko miękkie, dorzucamy więc do nich pokrojone w małą kostkę/starte na dużych oczkach marchew, pietruszkę, ziemniaki i korzeń selera oraz dosyć grube krążki pora.
Gotujemy do miękkości warzyw.
Po tym czasie doprawiamy zupę świeżo mielonym czarnym pieprzem, ewentualnie przyprawą warzywną i wrzucamy posiekaną zieleninę.

Tego typu zupa nigdy nie będzie smakowała tak dobrze, ugotowana na zwykłych kościach.
Polecam przekonać się o tym na własnych kubkach smakowych. ;)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation