Kuchnia

zupy

młody kapuśniak z miodowymi pulpecikami

Składniki:

1 litry bulionu warzywnego
3 łyżki pasty pomidorowej
1 główka kapusty młodej
1 pęczek koperku
500 g mięsa z indyka
2-3 łyżki miodu akacjowego
1 zielone chilli
sól
1 łyżeczka suszonego lubczyku
1 jajko
4 łyżki bułki tartej lub kaszy manny
olej
czarny pieprz



Młody kapuśniak z miodowymi pulpecikami


Przepis:

- Kapustę pozbawiamy wierzchnich liści i siekamy drobno. W garnku rozgrzewamy odrobinę oleju i wkładamy kapustę, lekko ją solimy i przesmażamy, ważne aby nabrała odrobiny rumieńców, wtedy smak będzie lepszy. Po 5-7 minutach zalewamy ją bulionem i gotujemy 15 minut, następnie dodajemy pastę pomidorową, dokładnie mieszamy i pozostawiamy na ogniu jeszcze przez 5 minut. Wyłączamy i odstawiamy.

- Mięso z indyka mielimy i doprawiamy solą, miodem, posiekanym chilli oraz lubczykiem. Wbijamy jajko, dodajemy bułkę tartą lub kaszkę mannę oraz odrobinę wody. Wyrabiamy na gładką i jednolitą masę. Formujemy małe pulpeciki. Obsmażamy je delikatnie na bardzo małym ogniu, następnie wstawiamy do piekarnika nastawionego na 160 C bez termoobiegu i dopiekamy przez 15 minut.

- Zupę podajemy na gorąco z pulpecikami i sporą garścią młodego kopru.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation