Kuchnia

zupy

chłodnik z botwinki i ogórków

Składniki:

botwinka (mniej więcej tyle, ile na zdjęciu)
ew. 1 średni czerwony buraczek lub 2 mniejsze
2 większe ogórki lub 4 mniejsze
1/2 pęczka koperku
1 pęczek szczypiorku
1 l maślanki mrągowskiej
sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
Przygotowanie:
Od botwinki odkrawamy buraczki, obieramy je i drobno kroimy. Łodyżki i liście (wg uznania czy wszystkie czy tylko część) kroimy drobno na desce.
Wkładamy do garnka i zalewamy minimalną ilością wody, aby warzywa były lekko przykryte. Gotujemy ok. 15 minut i odstawiamy do wystudzenia.
Ogórka obieramy i kroimy w drobną kostkę (lub ścieramy na tarce o grubych oczkach).
Koperek i szczypiorek drobno kroimy.
Wszystkie składniki łączymy z litrem maślanki mrągowskiej i doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Podajemy schłodzony, a kto lubi może dodać też jajko ugotowane na twardo.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation