Kuchnia

BEZglutenowo Słodko

Orzechowe ciasteczka bez mąki

100 g suszonych owoców, najlepiej ekologicznych (użyłam 50 g suszonych rodzynek i 50 g suszonych daktyli)
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub soku z pomarańczy
100 g orzechów włoskich
150 g migdałów
3–4 łyżki syropu z agawy lub miodu
1 jajko

1. Suszone owoce pokrój i dodaj do nich łyżeczkę ekstraktu z wanilii. 2. Orzechy włoskie i 100 g midgałów zmiel lub drobno posiekaj. 3. Pozostałe 50 g migdałów zalej wrzątkiem. Po dwóch minutach zahartuj je zimną wodą i obierz ze skórki. 4. Jajko wymieszaj z syropem lub miodem. 5. Do suszonych owoców dodaj masę jajeczną, zmielone orzechy i dokładnie wymieszaj. 6. Łyżeczką nakładaj masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. 7. Na środku każdego ciasteczka połóż obrany migdał i piecz około 20 minut w 160˚C.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation