Kuchnia

BEZglutenowo Słodko

Pieguski

Składniki na 20 ciasteczek:

* 2 szklanki mąki migdałowej (zmieliłam migdały) - u mnie 1 i 1/2 migdałowej i 1/2 amarantusowej
* 2 jajka
* 1/4 szklanki oleju kokosowego (albo masła)
* 1/8 szklanki mleka kokosowego (można dać śmietanę)
* 3 płaskie łyżeczki ksylitolu (w przepisie było 1/2 łyżeczki płynnej stewii), ale było ciut mało, dałabym 3 z górką
* 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
* 1/4 łyżeczki drobnej soli morskiej
* 125 g czekolady gorzkiej ponad 70% ( w przepisie były groszki i ilość ok. 150 g)
Był jeszcze ekstrakt waniliowy, ale nie dałam, bo nie mam ekstraktu, a moja czekolada zawierała suszoną skórkę pomarańczową, która dała aromat.


Najpierw nastawiłam piekarnik na 180* C.
Zmieliłam migdały, rozpuściłam olej kokosowy (i lekko przestudziłam), posiekałam czekoladę.
W misce wymieszałam mąkę z sodą i ksylitolem, a w drugiej zamiast utrzeć tak jak było zalecone, ubiłam lekko trzepaczką jajka z olejem, po czym połączyłam z zawartością pierwszej miski.
Na koniec wmieszałam czekoladowe kawałeczki.

Autor poleca nakładać masę łyżką i spłaszczać na blasze, ale mnie się super z niej lepiło kulki, które spłaszczyłam do postaci małego placka.
Piekłam ok. 25 min. Pięknie urosły, a migdałowo-czekoladowy zapach unosił się po całym domu:)
Tutaj w trakcie pieczenia:
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation