Kuchnia

BEZglutenowo Słodko

Gryczane muffiny z bezami
Bezglutenowe muffiny gryczane
200 g mąki gryczanej
150 g drobnego cukru trzcinowego nierafinowanego
1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
2 łyżeczki kakao
100 ml oleju rzepakowego
250 ml jogurtu lub mleka
Bezy
4 białka
ok. 150 g (1 szklanka) cukru pudru
opcjonalnie sok z połowy cytryny
Dodatkowo
tabliczka czekolady (sprawdź skład i ostrzeżenie o alergenach)
2–3 łyżki kremówki

Muffiny
1. Wymieszaj w osobnych miskach: wszystkie suche składniki (mąkę, cukier, kakako i proszek do pieczenia) i mokre (olej, jogurt). 2. Przelej mokre składniki do suchych i dokładnie zamieszaj. 3. Gotowe ciasto przełóż do wyłożonej papilotkami formy na muffinki i piecz przez 20 minut w 180°C. Jeśli nie masz formy, możesz zaopatrzyć się w samostojące papilotki, które nie wywrócą się pod ciężarem ciasta.

Bezy
1. Białka wyjmij z lodówki min. godzinę przez ubijaniem. Ubij je na sztywną pianę na wysokich obrotach, tak aby po odwróceniu naczynia, białka trzymały się spodu. 2. Zmniejsz obroty miksera do minimum i łyżka po łyżce, stopniowo dodawaj cukier. 3. Na koniec możesz dodać sok z cytryny i wmieszać go łyżką. 4. Ubitą masę przełóż do rękawa lub szprycy i wyciskaj niewielkie bezy w kształcie duszków na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. 5. Susz w piekarniu ok. 70–100 minut w 100°C. Kiedy będziesz dotykać bez w piekarniku, będą się wydawać wciąż miękkie i wilgotne, ale po wyjęciu i odstawieniu do ostudzenia stwardnieją i zrobią się suche. Bezy najlepiej zdejmować z blachy, dopiero po całkowitym ostudzeniu.

Polewa czekoladowa
1. Czekoladę połam na mniejsze kawałki i umieść w metalowej miseczce z kremówką. 2. Do małego garnka wlej tyle wody, aby po umieszczeniu na niego miski, woda nie dotykała dna miski (wystarczy 2 cm wody) i zagotuj. 3. Gdy woda zacznie się gotować, możesz wyłączyć gaz i nałożyć miseczkę na garnek. 4. Mieszaj czekoladę, aż się rozpuści i wymiesza z kremówką. 5. Jak tylko czekolada roztopi się, zdejmij z garnuszka i przełóż do rękawa lub szprycy. 6. Wybierz końcówkę o jak najmniejszym otworze i ozdabiaj bezy oczkami.

Gotowe duszki mocuj na muffinkach za pomocą kropli czekolady.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation