Kuchnia

BEZglutenowo Słodko

Ciasto czekoladowe z suszonymi śliwkami i armaniakiem.
(Moist chocolate, prune and armagnac squares)

150 g gorzkiej czekolady startej na tarce
75 g suszonych śliwek
75 ml armaniaku*
150 g masła w temperaturze pokojowej
150 g drobnego cukru
5 dużych jaj (białka i żółtka oddzielnie)
150 g startych migdałów**

Ganache
110 g gorzkiej czekolady
4 łyżki armaniaku
2 łyżki śmietanki kremówki

Robienie ciasta zaczynamy od namoczenia przez noc (lub dłużej) śliwek w alkoholu. Smarujemy masłem kwadratową formę do pieczenia o boku 20 cm. W misce miksujemy masło z dodatkiem cukru do uzyskania puszystej masy. Cały czas miksując dodajemy żółtka, mielone migdały, startą czekoladę i śliwki. Białka ubijamy na pianę w drugiej misce. Przy pomocy trzepaczki mieszamy zawartość dwóch misek. Ciasto wlewamy do formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C. Pieczemy 45 minut. Wystudzone ciasto skrapiamy alkoholem pozostałym po moczeniu śliwek. Na wierzchu rozsmarowujemy ganache i kroimy w kwadraty.

Ganache
Na parze rozpuszczamy czekoladę, dodajemy smietankę i alkohol. Wszystko razem mieszamy.

* O armaniaku przeczytacie tutaj. Śliwki można namoczyć także w innym alkoholu np brandy lub koniaku.
**Do ciasta można użyc także mielonych orzechów laskowych.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation