Kuchnia

Dania dla dzieci i niemowląt

Pasztet z soczewicy z pieczoną cebulą i czosnkiem, bez jajek. | Ammniam

1 szklanka czerwonej soczewicy,
1/3 szklanki kaszy jaglanej (około 3 łyżek),
4 średnie marchewki,
1 średnia cebula,
2 duże ząbki czosnku,
1 łyżka masła orzechowego (bez soli i cukru),
2 łyżki nierafinowanej oliwy z oliwek,
1,5 – 2 łyżki mąki kukurydzianej,
1 łyżeczka kminu rzymskiego,
1-2 łyżeczka curry,
1 łyżeczka słodkiej papryki,
1/2 łyżeczki suszonego imbiru lub kawałek
sól,
płatki migdałowe.

Kaszę jaglaną wypłukać, przelać wrzątkiem i ugotować w około 1,5 szkl. wody. Soczewicę wypłukać i ugotować w około 2 szklankach wody. Marchew obrać, pokroić w mniejsze kawałki i ugotować na parze. Cebulę w łupinie pokroić w ćwiartki i wraz z czosnkiem (w łupinie) upiec do miękkości w piekarniku nagrzanym do 180 °C. (czosnek upiecze się wcześniej, należy uważać, aby nie piec go zbyt długo). Ugotowaną marchew wraz z upieczoną cebulą i czosnkiem zmiksować na drobne cząstki. Dodać do tego soczewicę i chwilę miksować (to nie ma być gładka masa). Następnie dodać pozostałe składniki i wszystko dokładnie wymieszać za pomocą łyżki.
Tak powstałą masę przelać do formy keksówki wysmarowanej oliwą i posypanej otrębami lub razową bułką tartą. Piec około godziny w piekarniku nagrzanym do 180 °C. Pod koniec pieczenia na wierzch pasztetu posypać płatki migdałowe. Pasztet jest gotowy gdy zacznie odchodzić od formy. Można go kroić, gdy całkowicie ostygnie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation