Kuchnia

Dania dla dzieci i niemowląt

Ciasto bananowe / chlebek bananowy.

Składniki do wykonania bananowca a la Szczęśliva:

3 banany
200 g śliwek lub daktyli [zarówno jedne jak i drugie genialnie się komponują smakiem. Bananowiec na zdjęciu miał w składzie daktyle]
2 jajka
ziarenka z połówki laski wanilii [ jeśli jej nie macie możecie użyć cukru waniliowego [1 łyżeczka]
60 g roztopionego masła
50 g cukru trzcinowego
30 ml płynnego miodu o łagodnym smaku [kwiatowy, lipowy, etc.]
180 g mąki [ ja mieszałam mąkę orkiszową z tortową, pół na pół]
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1. Miksujemy daktyle i banany. Dodajemy do nich miód, jajka, ziarenka wanilii i rozpuszczone masło i miksujemy na gładką masę.

2. Do drugiego naczynia wsypujemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia sodę, cynamon i ziarenka wanilii. Mieszamy i wsypujemy masę do naczynia z daktylami i bananami. Miksujemy na gładko.

3. Formę keksową [moja miała 25 x 10 cm] smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Przekładamy do niej masę.

4. Wierzch ciasta dekorujemy cienko pokrojonymi plastrami banana bądź śliwkami. Ja użyłam świeżych śliwek.

5. Nagrzewamy piekarnik do 160 stopni i pieczemy ok.1,5 godziny, aż do suchego patyczka.

Piekłam już kilkukrotnie chlebek bananowy bez dodatku cukru, jedynie z odrobiną miodu. Jest także pyszny. Ksylitol także się sprawdza w roli dosładzacza. Chociaż daktyle i banan robią swoje i czasami aż proszą się, aby nie dodawać do nich żadnych słodkich dodatków ;-)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation