Kuchnia

Dania dla dzieci i niemowląt

Zwykły-niezwykły krem jarzynowy | Ammniam

Bohaterami dzisiejszej zupy są: kalarepa, kapusta pekińska, cebula, czosnek i warzywa korzeniowe: marchewka, seler i pietruszka. Jeśli macie tylko ochotę możecie ten zestaw nieco zmodyfikować – kalarepę zamienić na kalafior, zamiast kapusty pekińskiej dodać zwykłą lub włoską.

Żeby krem był bardziej sycący można podać go z dodatkiem komosy ryżowej lub brązowego ryżu. Ciekawie smakuje z niesolonymi, nieco rozdrobnionymi orzeszkami ziemnymi, migdałami lub orzechami laskowymi i jarmużowymi chipsami.

Składniki:
1 cebula,
1 ząbek czosnku,
2 kalarepy,
2 marchewki,
1 korzeń pietruszki,
1 mały seler,
1 szklanka posiekanej kapusty pekińskiej,
2 – 3 łyżeczki soku z cytryny,
2 – 3 łyżki posiekanego świeżego koperku lub natki pietruszki,
2 liście laurowe,
3 kuleczki ziela angielskiego,
1 łyżeczka otartego lubczyku,
szczypta gałki muszkatołowej,
sól i pieprz.

Do podania: pestki słonecznika, orzeszki ziemne, orzechy włoskie, migdały (do wyboru).

Sposób przygotowania:

Cebulę, czosnek, seler, marchewkę, pietruszkę i seler pokroić w kostkę, włożyć do garnka i poddusić na oliwie z kilkoma łyżkami wody.
W tym czasie obrać i pokroić w kostkę kalarepę, włożyć do garnka wraz z kapustą i zalać wszystko 1 litrem wrzącej wody.
Dodać liść laurowy i ziele angielskie. Gotować do momentu, aż wszystkie warzywa będą miękkie.
Wyjąć liść laurowy i ziele, całość zmiksować na gładki krem.
Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i sokiem z cytryny. Dodać posiekany drobno koperek lub natkę. Wymieszać.
Podawać z ziarnami słonecznika, orzeszkami ziemnymi, migdałami lub innymi ulubionymi orzechami i ziarnami.

Smacznego !

Danie dla maluszka po 12 m.ż (orzechy i pestki zmielone). Bez soli, pieprzu i orzechów po 10. m.ż.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation