Kuchnia

Dania dla dzieci i niemowląt

Ciasteczka bananowe z amarantusem -

Potrzebujecie [ porcja 6-8 ciasteczek]

1 banana [należy go rozgnieść]
szklankę amarantusa ekspandowanego [ do dostania nie tylko w sklepach spożywczych, ale także np. w Rossmannie]
1/4 łyżeczki sody
1 łyżkę oleju [ja użyłam oleju z pestek brzoskwiń, ale można użyć dowolnego oleju lub pokusić się o niedodawanie żadnego, też wychodzą b.dobre]
wedle uznania: odrobinę posiekanej żurawiny, moreli suszonych, orzechów
wedle uznania łyżkę syropu klonowego. Ja nie dodałam żadnego dosładzacza.

Sposób przygotowania:

Rozgnieciony banan mieszamy z amarantusem i resztą składników. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia formujemy ciasteczka i wkładamy je do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Pieczemy przez 15 minut. Ciasteczka wychodzą b.miękkie i lekko wilgotne. Mój Synal lubi twardsze twory toteż zostawiłam je w piekarniku z nawiewem w temperaturze 30 stopni przez kolejne 30 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation