Kuchnia

Dania dla dzieci i niemowląt

Młoda, duszona kapusta w sosie pomidorowym | Ammniam

½ główki dużej, młodej kapusty,
1 cebula,
1 ząbek czosnku,
1 szklanka przecieru pomidorowego,
½ łyżeczki mielonej wędzonej słodkiej papryki,
1 łyżeczka czarnuszki,
1/2 – 1 łyżeczki mielonego chilli (opcjonalnie),
1-2 łyżeczki ksylitolu (w zależności od tego jak kwaśny jest przecier),
1-2 łyżki octu balsamicznego,
sól,
natka lub koperek.

Kapustę poszatkować, włożyć do garnka i dusić pod przykryciem około 10 minut. Należy uważać, żeby kapusta się nie przypaliła. W razie konieczności można dolać odrobinę wody. Na patelni zeszklić posiekaną cebulę z czosnkiem, a następnie dodać ją do kapusty wraz z przecierem pomidorowym, octem i przyprawami. Całość wymieszać i gotować jeszcze około 10 minut, aż kapusta będzie miękka, ale nie rozgotowana.


Zamiast ksylitolu można dodać syrop klonowy lub przecier jabłkowy.
W razie konieczności można dodać więcej przypraw, według własnego gustu.
Kapusta jest pyszna na drugi dzień, gdy wszystkie smaki i aromaty pięknie się przegryzą.

Danie dla maluszka bez chilli po 12 m.ż.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation