Kuchnia

Dania dla dzieci i niemowląt

Chrupiące chipsy z kalarepy. Palce lizać! | szczesliva

Potrzebujecie [na ok. 10 grubszych czipsów o średnicy 5-7 cm]:

1 dużą kalarepę
4 plastry sera koziego albo żółtego
łyżkę oliwy
sól i pieprz do smaku, inne przyprawy też będą spoko

Kalarepę trzemy na tarce na drobnych oczkach. Dobrze odsączamy ją z soku za pomocą kilku płatków ręcznika papierowego [ważne]. Ser w plastrach kroimy drobno w cienką kosteczkę i dodajemy do kalarepy razem z łyżką oliwy, solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy i wykładamy łyżeczką na blachę przykrytą papierem do pieczenia. Formujemy z niej placki o średnicy ok. 5 cm, wysokości 4-5 mm o równej strukturze i lekko spłaszczamy, ale tak aby nie było prześwitów w masie [które mogłyby utrudnić nam zbieranie tych czipsów po ich upieczeniu w jednym kawałku].
I wstawiamy na 25 minut do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika z termoobiegiem. Jeśli po 15 minutach chipsy będą czerniały odrobinę, to zmniejszcie temperaturę do 170 stopni podczas kolejnych 10 minut pieczenia. Chipsy mają być złote, tak jak na zdjęciach, co będzie oznaczać że już są gotowe i nie będą zbyt mokre.

Po wyciągnięciu z piekarnika zostawcie je na blasze aż do ostudzenia, co sprawi, że zdejmiecie je z papieru do pieczenia w jednym kawałku.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation