Kuchnia

Dania dla dzieci i niemowląt

Zupa prowansalska | Ammniam

1, 5 l dobrej jakości wody
1 cebula
3 ząbki czosnku
4 pomidory i 1 szkl. przecieru pomidorowego
300 g zielonej fasolki szparagowej
2 marchewki
¼ selera
1 mały por
2 pietruszki
2 ziemniaki
1/2 szklanki wypłukanej i sparzonej kaszy jaglanej
1 łyżka razowej mąki orkiszowej lub innej pełnoziarnistej
3 ziarenka ziela angielskiego
3 liście laurowe
2 łyżki posiekanej bazylii
oliwa z oliwek
sól

Na patelni zeszklić drobno pokrojoną cebulę i wyciśnięty czosnek. Następnie wrzucić pokrojone w kosteczkę pomidory, przecier i dusić ok 10 minut. Dodać łyżkę mąki, wymieszać, posypać drobno posiekaną bazylią, jeszcze raz wymieszać i odstawić z ognia.
W garnku zagotować wodę, wrzucić kaszę, pokrojone w kostkę warzywa, cały por, liście laurowe, ziele angielskie, sól. Gotować do miękkości kaszy i warzyw. Pod koniec gotowania do zupy dodać zawartość patelni, wymieszać, zagotować i odstawić z ognia.

Podając zupę można jeszcze posypać ją posiekaną bazylią i lekko uprażonymi pestkami dyni (dla dzieci, które nie potrafią jeszcze dobrze gryźć pestek, należy je zmielić).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation