Kuchnia

desery (ciasta + babeczki)

SERNIK ORZECHOWY

Składniki:
SPÓD:
- 1¾szklanki pokruszonych ciastek digestive
- 1/3 szklanki rozpuszczonego masła

PRZYGOTOWANIE:
Składniki na spód wymieszać, wcisnąć w dno formy (tortownicy) o średnicy 23 cm. Podpiec w temperaturze 175ºC przez 6 minut.


MASA ORZECHOWA:
- 2/3 szklanki golden syropu
- 1/3 szklanki roztopionego masła
- 1 łyżka ciemnego brązowego cukru
- 2 jaja
- 1,5 szklanki posiekanych orzechów włoskich (lub innych)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki wymieszać, podgrzać, gotować 8 - 10 minut do zgęstnienia, ciągle mieszając. Wylać na podpieczony spód i odstawić na bok.


MASA SEROWA:
- 750 g sera śmietankowego (np. zmielony twarożek 'President')
- 1 szklanka brązowego cukru
- 2 łyżki mąki
- 4 jajka
- 2/3 szklanki kremówki
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

PRZYGOTOWANIE:
Twarożek ubić, dodawać stopniowo cukier, mąkę, jajka wbijać po jednym i dalej miksować. Na końcu wlać kremówkę i ekstrakt z wanilii, zmiksować. Masę serową wylać na masę orzechową.

** Piec 1 godzinę w temperaturze 175ºC. Wystudzić i trzymać w lodówce minimum 4 h przed podaniem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation