Kuchnia

desery (ciasta + babeczki)

CYTRYNOWE CIASTKA

Składniki (ok. 7-8 sztuk):
- 150 g cukru + trochę do posypania foremek
- 2 jajka
- 200 ml maślanki (można zastąpić jogurtem naturalnym)
- 4 czubate łyżki mąki
- szczypta soli
- sok wyciśnięty z 1 cytryny
- skórka starta z 1 cytryny
- odrobina masła do wysmarowania foremek
- 3 łyżki cukru pudru do posypania upieczonych ciastek

PRZYGOTOWANIE:
1. Nagrzej piekarnik do 150 stopni.
2. Foremki (ramekiny lub kokilki) wysmaruj masłem i wysyp cukrem.
3. Oddziel żółtka od białek.
4. Ubij sztywną pianę z białek z odrobiną soli, a pod koniec ubijania powoli dodawaj cukier.
5. Do miski włóż żółtka, mąkę, maślankę, sok i skórkę z cytryny. Zmiksuj na jednolitą masę.
6. Dodaj ubitą pianę i delikatnie wymieszaj.
7. Masę przełóż do foremek i postaw je na blasze do pieczenia.
8. Włóż blachę do nagrzanego piekarnika, ostrożnie nalej na nią gorącą wodę, mniej więcej do połowy foremek.
9. Piecz 30-40 minut.
10. Upieczone ciastka przełóż na talerzyki i podawaj posypane cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation