Kuchnia

Slodkosci wege

jadłonomia · roślinne przepisy

Sernikobrownie z malinami

Suche składniki:
•1 szklanka mąki pszennej
•1/2 szklanki kakao
•1/2 szklanki brązowego cukru
•1 płaska łyżeczka sody
•1/2 łyżeczki soli

Mokre składniki:
• 3/4 szklanki mleka roślinnego wymieszane z 1 łyżką octu jabłkowego, odstawione na 5 minut
• 1/3 szklanki letniej wody wymieszana z 2 łyżkami zmielonego siemienia lnianego, odstawione na 5 minut
•1/4 gorącej wody wymieszana z 50 g posiekanej gorzkiej czekolady i 5 łyżkami delikatnego oleju

Składniki na twarożek:
•1 szklanka nerkowców, namoczonych przez noc
•4 łyżki mleka roślinnego
•4 łyżki soku z cytryny
•2 łyżki cukru pudru
•garść świeżych malin

Przygotowanie:
1.Najlepiej zacząć od przygotowania twarożku. Namoczone orzechy odcedzić, włożyć do pojemnika blendera razem z pozostałymi składnikami na twarożek i miksować przez niecałą minutę na gładki serek. Odłożyć do schłodzenia do lodówki.
2.Suche składniki wymieszać w dużej misce, w mniejszej misce wymieszać wszystkie mokre składniki trzepaczką. Mokre składniki muszą być wymieszane na gładką emulsję, dlatego ważne jest, żeby czekoladę drobno pokroić i zalać wrzącą wodą - wtedy bez problemu się rozpuści.
3.Wlać mokre składniki do suchych i wymieszać trzepaczką aż do połączenia się składników.
4.Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Małą prostokątną blachę wyłożyć papierem do pieczenia, następnie wylać ciasto. Na warstwę ciasta nałożyć kleksy twarożku, przy pomocy wykałaczki rozprowadzić masę po powierzchni ciasta rysując ósemki.
5.Na gotowym cieście ułożyć maliny i wsunąć je do rozgrzanego piekarnika, piec przez około 25 - 30 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation