Kuchnia

Slodkosci wege

jadłonomia · roślinne przepisy: Czekoladowe ciasto z tahiną

Składniki:
•1 1/2 szklanki mąki
•4 łyżki kakao
•1/2 szklaki tahiny
•1 tabliczka gorzkiej czekolady
•1 szklanka brązowego cukru
•1/2 szklanki mleka
•1/2 szklanki soku z pomarańczy
•skórka otarta z jednej pomarańczy
•2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:
1.Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, albo w mikrofalówce. Tahinę, mleko i sok z pomarańczy dokładnie wymieszać, następnie połączyć z rozpuszczoną czekoladą i cukrem. Mieszać aż do uzyskania jednolitej masy.
2.W miseczce obok połączyć mąkę, kako i proszek do pieczenia, następnie całość przesiać do czekoladowej masy. Połączyć łyżką i przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez około 20-25 minut, ciasto ma mieć chrupiącą skórkę i lekko lejący się środek. Po pieczeniu zostawić ciasto w piekarniku na około pół godziny, w przeciwnym razie może opaść. Kroić kiedy całkiem ostygnie, przed podaniem posypać kakao.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation