Kuchnia

Slodkosci wege

jadłonomia · roślinne przepisy
Tarta z rabarbarem Zuzanny

Składniki na ciasto:
•3 szklanki mąki żytniej 720
•1/2 szklanki płatków owsianych
•1/2 szklanki otrębów
•1/2 szklanki zimnej wody
•1/2 szklanki oleju
•4 czubate łyżki brązowego cukru
•2 łyżeczki sody

Składniki na farsz:
•około 700 gram rabarbaru
•3 łyżki syropu z agawy
•3 łyżki melassy
•oraz płatki migdałowe i cynamon do posypania

Przygotowanie:
1.Rabarbar pokroić na małe kawałki i zalać syropem oraz melassą. Dokładnie wymieszać i odstawić.
2.Mąkę wymieszać z otrębami, płatkami owsianymi, sodą i cukrem a olej wymieszać z wodą. Połączyć i zagnieść ciasto, ulepić z niego kulę i chłodzić w lodówce przez około godzinę.
3.Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Z lodówki wyjąć ciasto i wykleić nim spód naczynia do tarty, na spód wylać rabarbar w melassie i syropie. Pozostałe ciasto zetrzeć na tarte lub porwać na drobne kawałki i posypać nim rabarbar, całość posypać płatkami migdałowymi. Piec w piekarniku około 40 minut, najlepiej jeść od razu posypane cynamonem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation