Kuchnia

Slodkosci wege

jadłonomia · roślinne przepisy: Wegańskie pączki
Wegańskie pączki

Składniki na około 20 - 30 małych pączków:
•1 szklanka ciepłego mleka roślinnego
•50 g świeżych drożdży
•1 łyżka cukru trzcinowego
•1 łyżka mąki
•1 kostka /180 g tofu
•2 łyżki mleka roślinnego
•1 łyżka cukru trzcinowego
•500 g mąki pszennej
•4 łyżki oleju kokosowego
•1 łyżka spirytusu
•oraz do nadziewania: gęsta marmolada
•oraz do smażenia: litr oleju ryżowego, z pestek winogron, kokosowego lub rzepakowego
•oraz do ozdoby: lukier, płatki migdałowe, skórka pomarańczowa lub cukier puder


Przygotowanie:
1.W niedużej miseczce połączyć ciepłe mleko z rozkruszonymi w palcach drożdżami, cukrem i mąką. Odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce, aby drożdże porządnie się spieniły.
2.W międzyczasie przy pomocy ręcznego blendera rozdrobnić tofu z mlekiem roślinnym i cukrem. Ucierać przez chwilę, aż do połączenia się w gładki krem.
3.Do dużej miski przesiać mąkę, dodać do niej wyrośnięte drożdże wraz z tofu. Zagnieść gładkie ciasto, które nie będzie kleić się do rąk.
4.Kiedy ciasto będzie elastyczne dodać spirytus oraz po jednej łyżce oleju kokosowego cały czas zagniatając. Na koniec ciasto powinno być śliskie i elastyczne. Odstawić do wyrastania na 1 1/2 godziny.
5.Stolnicę lub matę silikonową lekko oprószyć mąkę. Delikatnie posmarować dłonie olejem i ciasto wyjąć z miski, położyć na stolnicy i przez minutę mocno wygniatać do czasu, aż na powierzchni przestaną pokazywać się bąble powietrza.
6.Rozciągnąć na 1 - 2 cm placek i przy pomocy małej szklanki wyciąć kółka. Jeśli planujecie nadziewać pączki przed smażeniem na środek każdego placuszka włożyć łyżeczkę marmolady i zlepiać w kulkę, jeśli pączki chcecie nadziewać po smażeniu możecie zostawić je w formie placuszków. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrastania na 30 minut.
7.W dużym, szerokim rondlu rozgrzać olej do temperatury 180 stopni. Do gorącego oleju wkładać partiami po 4 - 5 pączków wyrośniętą stroną skierowaną w stronę oleju, smażyć z każdej strony przez 2 - 3 minuty na złoto, następnie wyławiać łyżką cedzakową i odkładać na papierowy ręcznik.
8.Ostudzone pączki można nadziać przy pomocy ostrej szprycy marmoladą, następnie maczać w lukrze lub ostudzić i obsypać cukrem pudrem. Lukrowane można dodatkowo obsypać płatkami migdałowymi lub skórką pomarańczową. Jeść powoli i nie zjeść wszystkich od razu.


Wskazówki:
•Bardzo ważne jest dobre wyrobienie ciasta na pączki - możecie to zrobić ręcznie, w mikserze z hakiem do ciasta drożdżowego, w Thermomixie lub w maszynie do pieczenia chleba. Wyrobienie ręczne zajmuje około 15 - 20 minut, natomiast przy pomocy sprzętów kuchennych około 5 - 6 minut.
•Równie istotne jest ponowne wygniecenie wyrośniętego ciasta - jeśli zostaną w nim bąble powietrza, to zaczną pojawiać się na powierzchni podczas smażenia pączków, przez co będą nieforemne.
•Jeśli smażycie pączki po raz pierwszy, lepiej nadziejcie je po smażeniu - to prostszy i pewniejszy sposób.
•Do smażenia pączków wybierzcie szeroki garnek i nie wkładajcie więcej niż 4 - 5 sztuk - duża ilość pączków może schłodzić olej, przez co będą tłuste i surowe w środku.
•Aby sprawdzić czy olej osiągnął odpowiednią temperaturę możecie użyć termometru cukierniczego lub jednej z domowych metod. Zanurzcie suchą, drewnianą makutrę lub łyżkę w oleju - jeśli zbiorą się wokół ruchliwe, małe bąbelki to olej jest odpowiednio rozgrzany. Możecie też po prostu sprawdzić temperaturę oleju wkładając do niego skrawek ciasta - jeśli od razu zacznie się z sykiem smażyć możecie włożyć do garnka pączki.
•Do nadziewania pączków wybierzcie gęste marmolady lub konfitury.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation