Kuchnia

Slodkosci wege

jadłonomia · roślinne przepisy
Czekoladowe ciasto z burakiem

Składniki na prostokątną blaszkę

Mokre:
•1 szklanka puree z buraka, czyli około jednego dużego buraka
•1 szklanka mleka (użyłam sojowego)
•1/2 szklanki oleju
•3/4 szklanki syropu z agawy
•100 g czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej albo w mikrofalówce
•2 łyżeczki octu

Suche:
•2 szklanki mąki
•1 płaska łyżka rozpuszczalnej kawy zbożowej
•1 czubata łyżka kakao
•2 łyżeczki sody
•szczypta soli

Polewa:
•pół tabliczki gorzkiej czekolady
•4 łyżki mleka (użyłam sojowego)
•1-2 łyżki syropu z agawy (do smaku)
•oraz do posypania kilka łyżek mielonych orzechów włoskich

Przygotowanie:
1.Buraka wyszorować, zawinąć w folię i piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 45 minut albo ugotować w wodzie do miękkości. Odłożyć do ostudzenia.
2.W międzyczasie połączyć wszystkie mokre składniki poza burakiem, oraz w dużej misce połączyć wszystkie suche.
3.Ostudzonego buraka zetrzeć na najdrobniejszej tarce albo zblendować go na puree, dodać do mokrych składników i chwilę ubijać trzepaczką, żeby dokładnie połączyć masę i napowietrzyć.
4.Mokre składniki połączyć z suchymi przy pomocy zwykłej łyżki, kiedy masa będzie jednolita przelać ją do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
5.Piec w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni przez 35-40 minut. Kiedy ciasto się upiecze i ostygnie szybko przygotować polewę: czekoladę roztopić w mikrofali, dodać mleko i syrop z agawy i wymieszać łyżką w małej miseczce. Polać ostudzone ciasto polewą i obficie posypać orzechami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation