Kuchnia

Slodkosci wege

jadłonomia · roślinne przepisy:
Czekoladowe ciasto dla Anny czyli wegańska czekoladowa tarta

Składniki na spód:
•2 szklanki mąki
•1/4 szklanki zimnej wody
•3/4 szklanki zimnego oleju kokosowego

Składniki na czekoladowe nadzienie:
•400 g silken tofu
•300 g gorzkiej czekolady
•5 łyżek gorzkiego kakao
•4 łyżki masła orzechowego
•4 łyżki syropu orzechowego
•2 łyżki mleka roślinnego

Przygotowanie:
1.Zaczynam od przygotowania spodu. Około 1 2/3 szklanki mąki łączę z masłem, krojąc masło tak długo aż połączy się z mąką - ja używam do tego pojemnika blendera albo bardzo dużego noża. Następnie w małej miseczce łączę pozostałą mąkę z wodą i dodaję do masła połączonego z mąką. Wyrabiam ciasto na gładką masę i wciskam je w palcami w dno tortownicy. Piekę w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 18-20 minut.
2.W międzyczasie przygotowuję nadzienie. Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce, następnię łączę ją w dużej misce z resztą składników i dokładnie blenduję na gładką masę.
3.Nadzienie wlewam na ostudzony spód i wstawiam do lodówki na całą noc. Żeby ciasto dobrze się kroiło przed podaniem mrożę je jeszcze pół godziny w zamrażarce, posypuję kakao i jest francja elegancja.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation