Kuchnia

Slodkosci wege

jadłonomia · roślinne przepisy
Karmelizowane orzechy z suszonymi śliwkami i brandy

Składniki:
•dwie szklanki orzechów, mogą być włoskie a mogą być różne ulubione na przykład laskowe, nerkowce i orzechy makadamia
•1/3 szklanki brandy albo whiskey
•5 suszonych śliwek
•2 łyżki brązowego cukru
•1 łyżeczka soli
•1/2 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
•1/4 łyżeczki chili
•1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
•2 łyżki oliwy

Przygotowanie:
1.Śliwki bardzo drobno posiekać i zalać brandy, odstawić na kwadrans. W miseczce wymieszać cukier, sól, pieprz i chili.
2.Orzechy wysypać na suchą patelnię i prażyć przez 1-2 minuty do czasu, aż lekko zbrązowieją i zaczną intensywnie pachnieć.
3.Następnie dodać oliwę i zmniejszyć ogień, intensywnie mieszać do czasu, aż wszystkie orzechy będą pokryte oliwą. Wsypać cukier z przyprawami i energicznie mieszać, do czasu aż cukier się rozpuści i równo obklei wszystkie orzechy. Dodać brandy ze śliwkami oraz skórkę cytrynową i dalej mieszać przez około 4 minuty, następnie orzechy zdjąć z ognia i przełożyć je na duży arkusz papieru do pieczenia.
4.Drewnianą łyżką rozdzielić orzechy tak, aby nie były zbytnio posklejane i zostawić do wyschnięcia na około pół godziny, przesypać do miseczek i czekać na północ.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation