Kuchnia

Slodkosci wege

jadłonomia · roślinne przepisy

Domowa nutella

Składniki:
•100 g orzechów laskowych
•1/4 szklanki syropu z agawy
•2 czubate łyżki kakao
•6-10 łyżek mleka (ja użyłam sojowego)

Przygotowanie:
1.Orzechy wysypuję na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piekę przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Wyjmuję i przekładam do czystej kuchennej ściereczki, zawijam i trę zawartością ściereczki przez kilka minut, w ten sposób orzechy pozbędą się skórek. Nie muszą być idealnie wyłuskane, ale im mniej skórek zostanie tym słodszy i smaczniejszy będzie krem, skórki dodają mu gorzkiego smaku.
2.Wyłuskane orzechy umieszczam w naczyniu blendera i blenduję je na gładki pył przez około 3 minuty. Następnie dodaję pozostałe składniki i wszystko miksuję na najwyższych obrotach blendera.
3.Przekładam do czystego słoika i przechowuję w lodówce, trudno mi powiedzieć, ile dokładnie może tam stać bo u mnie zawsze po tygodniu znika.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation